Интелигентните жилищни проекти - тенденция на бъдещето

Plamen Andreev1

12.12.2019, Profit.bg

„Планекс инвест“ спечели първа награда в категория "Жилищни сгради" от националния конкурс "Сграда на годината". Разговаряме с инж. Пламен Андреев, който разказва за комплексите „Корал Резиденс“ във Варна и "Морени клуб резиденс" в София"

- На националния конкурс „Сграда на годината“ 2019 комплекс „Корал“ във Варна на „Планекс инвест“ получи първа награда в категория „Жилищни сгради“. Как се чувствате?

- Радвам се, естествено, и благодаря на авторитетното жури за оценката. „Корал“ е интелигентен проект, иновативен като дизайн и детайли и близък до другите ни проекти като среда и усещане за живот.

 Koral Rezidens

Без да се натрапва, той впечатлява и се различава, защото е изпълнен с логиката на природните форми, преосмислени и стилизирани като пропорции и графични елементи, които са приятни за възприемане.

- Друг ваш проект - „Сънденс резиденс“ в София, също беше номиниран в конкурса. Има ли нещо общо между двата проекта?

- Да, има – и двата проекта са забележими и различни от предлаганото на пазара. Тази „серия“ обекти не са просто обикновени сгради. Те са продукт, който ние създаваме целенасочено за определена група потребители – съвременни и интелигентни хора, с креативно мислене, хора, които оценяват добрия дизайн и функция, хора, които могат да оценят какво получават.

Sndens Rezidens

И в двата проекта сме приложили нови решения във функционалността на жилищата, осигуряването на възможно най-доброто изложение, размери и площ на стаите, енергоефективност и оптимизирани бъдещи разходи за експлоатация (отопление и охлаждане) и т.н.

По отношение на архитектурата и дизайна се стремяхме и успяхме да постигнем хората да са щастливи и да им е приятно, че живеят точно в тази сграда, да са доволни от избора си.

Нещата ни се получават и благодарение на това, че постоянно имаме „обратна връзка“ от клиентите, правим проучвания и анализи на техните желания и забележки и се стараем да „надграждаме“ непрекъснато проектите, които правим.

Винаги най-важното в предприемачеството е концепцията, но тя не бива да е самоцелна, не е задължително да е луксозна и скъпа, а продуктово и потребителски ориентирана. Останалото са средства за постигане на целта – детайли, качество на изпълнение, добра локална среда за живот. И това е важно и има голямо значение.

Всяка следваща група проекти, всеки цикъл при нас носи нещо ново, нещо в повече от предните проекти и в това намираме професионално и лично удовлетворение.

- Какви са новите планове, какво ново да очакваме?

- Новата ни серия ще носи името „MORE” – от английски „повече“. Като казвам „повече“, очаквайте „много повече“. Това са два проекта – един във Варна, където „MORE” означава и „повече“, и „море“, и вторият в София, в подножието на Витоша, където „MORE” означава  и повече, и „морени“.

Проектите общо са с разгъната застроена площ около 77 000 кв. м, от които във Варна - около 21 000 кв. м и 56 000 кв. м – в София.

Като процедури „Морени клуб резиденс“ е значително по-напред. Много интересен проект, с природосъобразна концепция, територия от 90 дка, изцяло жилищна функция, наличие на много възможности да се вдъхновим за нови идеи и да създадем продукт от следващо поколение.

„Морени клуб резиденс“ ще бъде най-доброто, което сме правили до сега – вече близо 30 години.

Moreni Club Residence1

Ако в последните 10-15 години сме създавали среда за живот, сега целта ни е всичко да бъде така направено, че да постигнем удоволствие от живота за нашите бъдещи клиенти. Ние искаме да подобряваме начина на живот, сградите и средата да катализират позитивните усещания и да дават самочувствие на хората.

Налице са много нови неща, помислили сме за всичко и сме го заложили в проектите. Това е концепция, в чийто център е „човекът“, здравето на семейството и природата, която помага това да се случи.

- Имам усещането, че в главата ви проектът е завършен и кипи от живот…

- Много пъти са ми казвали това. Да, така е – имам това качество и виждам вече завършените сгради, зеленината, езерата, деца и майки с колички…., дори сънувам „МОРЕНИ“.

Като се има предвид това, плюс невероятната любов към това, което правя и перфекционизма към най-дребните детайли, очаквам да се получи нещо много хубаво. Екипът на „Планекс инвест“ има вече богат опит, добри и всеотдайни професионалисти, за да се реализират тези мечти.