Умерен оптимизъм на жилищния пазар

DSC 4966 v2

Проектите с добра концепция във всякакъв аспект – маркетингов, градоустройствен, архитектура са по-защитени, ако икономическата среда се промени.

"В последните месеци търсенето на жилища се насочи към проекти в периферията на София – най-вече затворени комплекси от жилищни сгради и къщи. Това показва и анализът на нашия проект „Морени клуб резиденс“, в който всяко решение е базирано на природосъобразност.“ – каза инж. Иво Андреев, зам.-управител на „Планекс инвест“ на националната конференция за състоянието на имотния пазар BalREc 2020 – Пътят към възстановяването: Гъвкавост и устойчивост спрямо глобалната несигурност, която се проведе на 11 ноември 2020 г.

Мненията на експертите по време на конференцията за състоянието на пазара бяха от умерен оптимизъм до сигнали за безпокойство, най-вече в среден и нисък клас на жилищата. Променят се в известна степен изискванията на банките по ипотечното кредитиране относно самоучастието на купувача и гаранциите за неговата платежоспособност. Отбеляза се и старта на много нови проекти, в т.ч. и „Морени клуб резиденс“ на „Планекс инвест“.

„В маркетинговата концепция на „Морени“ разчитаме на микс от различни имоти по начин на обитаване – апартаменти с една, две и три спални, два типа еднофамилни къщи. Същото се отнася и за разнообразие от ефективни площи на един и същ тип имот без това да вреди на общата философия и характер на проекта. „Морени“ е на пазара от месец, интересът към предлаганите от нас имоти е много добър. Вече имаме предварителни продажби на около 20% от имотите, включени в първи етап.“ – каза инж. Иво Андреев.