София заприличва все повече на големите европейски градове, където добрите условия за живот не са в центъра

Inzh Plamen Andreev1

„Нужна е съвременна „теория за обитаването“, насочена към нов облик на жилищния продукт, устойчива архитектура и респект към природните дадености“, казва един от най-успешните строителни предприемачи инж. Пламен Андреев

София, 08.11.2019 г.Строително-инвестиционният пазар е в добро състояние. Наблюдава се засилено строителство, но трябва да имаме предвид, че ние сами можем да създадем криза като генерираме свръхпроизводство. Нужно е да има умереност в ръста на строителството и най-вече стремеж да създаваме качествени и хубави проекти“, каза инж. Пламен Андреев, управител на „Планекс Инвест“ на конференцията BalREc 2019, която се проведе вчера в Sofia Event Center. Това включва и стремежа към един нов подход, който не гледа на проектите просто като на сгради, а като на среда с максимално добри условия за живот.

Водещи предприемачи определиха тенденциите при развитието на жилищния продукт през 2019/2020 като посочиха модерните подходи при планирането на жилищните проекти, а здравето, комфорта и безопасността на обитателите като основни приоритети. Част от предизвикателствата и дефицитите на градската среда в София са свързани с липсата на адекватно зониране в столицата и ясно дефиниране на типовете жилища и вида  строителство. Инвеститорите определят липсата на подобна градска структура като автоматично водеща до нуждата те сами да създават малки изкуствени оазиси в градската среда.

„Теорията за компактния град е много добра, но проектантските колективи, инвеститорите и общината трябва да работят заедно, за да го постигнат. Тенденцията е не да строим сгради тип студентски общежития. Клиентът има избор днес той има много по-високи критерии към средата за живот и самото жилище. Тенденцията е купувачът все повече да се променя, а това води и до налагането на принципа човекът вече да стои в основата на строителството, не локацията, както беше досега. Средата и локацията се създават“, каза  инж. Пламен Андреев

„Факт е, че в последните години е засилен интересът към имотите по Южната дъга и периферните за столицата територии. И това е лесно обяснимо: много по-чиста среда – природата, въздуха, слънцето и климата като цяло, на фона на замърсения въздух в централната част на града; добрата транспортна обезпеченост чрез Околовръстното шосе и бързи връзки с всяка част на София; комплексното застрояване с офиси и жилища в зоната над Бизнес парка, т.е. близостта на местоживеене и работа“, добави инж. Андреев.

За първи път на БАЛРЕК бе представен най-новият и мащабен проект, който ще се реализира в София – жилищният комплекс Moreni Club Residence на „Планекс инвест“. Комплексът от 13 многофамилни сгради, 26 редови и 12 еднофамилни къщи ще бъде изграден зад Ринг мол и ИКЕА върху терен от 90 декара. Концепцията поставя на първо място природата и задава високи изисквания към архитектурата и средата. Комплексът е от „затворен“ тип, с 24/7 охрана, видеонаблюдение, „умно“ управление на всички процеси по FM. Но най-вече той е вдъхновен от уважението към средата на живот. Оригинално свободно разполагане на сградите по терена, изложение изток-запад-юг, панорама към Витоша, чиста среда. Градоустройство, което не променя естествения терен, и оставя свободно движението на въздуха без прегради.

Moreni Club Residence1

„Планекс Инвест“ ООД е инвестиционно-консултантска компания. Фирмата е основана през 2004 г. с предмет на дейност: разработване на концепции за инвестиционни проекти, проектиране и строеж на жилищни, промишлени и обществени сгради и съоръжения, реализация на инвестиционни проекти в областта на недвижимите имоти, управление и поддръжка на сгради и индивидуални имоти. Специализирана е в изграждането и управлението на жилищни и ваканционни комплекси, офисни и търговски сгради. „Планекс Инвест“ ООД предлага: цялостното управление на инвестиционни проекти, контрол върху проектирането и строителството, поддръжка на сгради, управление на собствеността. „Планекс Инвест“ ООД е сертифицирана по ISO 9001:2000.  Фирмата има офиси във Варна, София и Бургас.